Tukipohjallisten käyttöikä

Tukipohjallisten uusimistarve on hyvin yksilöllinen. Uusimistarpeeseen vaikuttavat mm kuormitus ja hoito-ohjeiden noudattaminen. Suosittelemme vuosittaisia kontrolleja, joilla hoitava fysioterapeutti voi seurata tukipohjallisten kuntoa ja asiakkaan kokemaa hyötyä. Jos pohjalliset vioittuvat jollakin tavalla, ne kannattaa tarkistuttaa heti, jotta tuki pysyisi optimaalisena. Mikäli runko on ehjä, pohjallista ei välttämättä tarvitse uusia, vaan pelkkä korjauskin voi riittää. Keskimääräinen käyttöikä vaihtelee 2-5 vuoden välillä, mutta kovassa liikunnassa tai raskaassa seisomatyössä tukipohjallinen voi tulla käyttöikänsä päähän jo vuoden kuluttua.

Joissakin tapauksissa on jo etukäteen tiedossa, että tukipohjallisten käyttötarve on vain väliaikaista, ja silloin olisi erityisen tärkeätä käydä kontrolleissa, jotta MediAskeleen alaraaja-asiantuntija pystyy seuraamaan tavoiteltuja muutoksia.

Nyrkkisääntö voisi olla, että pohjallinen kannattaa tarkistuttaa, kun käyttäjä itse tuntee pohjallisen tuennassa tai materiaalissa muutoksia. Myös painossa tapahtuvat muutokset ja raskaus ovat hyviä syitä tarkistuttaa tukipohjallistensa ajantasaisuus. Muissa tapauksissa tukipohjalliset olisi hyvä tarkistuttaa vuosittain.

Tässä muistilista seikoista, joiden vuoksi olisi suositeltavaa varata kontrolliaika:

  • Tukipohjallinen vioittuu.
  • Tukipohjallisten käytöstä huolimatta tulee uusia kipuja tai vanhat kivut palaavat pidemmän tauon jälkeen.
  • Kehon paino laskee tai nousee yli 10 kg.
  • Tukipohjalliskäyttäjä aloittaa uuden liikuntaharrastuksen.
  • Raskausaika.
  • Operaatio tai tapaturma, jossa alaraaja vahingoittuu.
  • Jos pohjallisten käyttäjä on vähänkään epävarma niiden toimivuudesta.

Kontrolliajan voi varata numerosta 050-5855025 tai sähköpostitse info@mediaskel.fi