Selkäkipu

Selkäkipu ja sen syyt

Kärsitkö jatkuvasta tai ajoittaisesta selkä- tai niskakivusta? Joudutko syömään runsaasti kipulääkkeitä, mutta kipu palaa aina uudelleen? Kivun kanssa eläminen voi olla turhaa, sillä apua on saatavilla osaavan fysioterapeutin vastaanotolla. Erilaisilla liiketesteillä paikannetaan kivun lähtökohta ja pois-suljetaan kivun aiheuttajia. Kun kivun syy on selvitetty, kipua on helpompi lähteä hoitamaan. Ammattitaitoinen fysioterapeutti ei siis keskity pelkän oireen hoitamiseen, vaan selvittää aina kivun syyn. Mahdollisia kivun aiheuttajia ovat mm. alaraajojen virheasennot, lihasperäiset ongelmat, nivel- ja luustoperäiset aiheuttajat, alaraajojen pituusero, selkärangan rakennemuutokset, hermoperäiset tekijät jne.

Selkäkivun tutkiminen

Selkäkivun tutkiminen

 

Selkäkipujen ennaltaehkäisy

Selkäkipujen ennaltaehkäisy on tänä päivänä tärkeä asia. Lisääntynyt istuminen vaatii erityistä huomiota selänhoidossa. Säännöllinen liikunta ja päivittäinen selän liikkuvuusjumppa olisi jokaiselle hyödyllinen. Joka päivä olisi hyvä tehdä ainakin muutama selän eteen- ja taaksepäin taivutus, kylkien venytys, selkärangan kiertoliikkeitä ja hartioiden pyörittelyä eteen- ja taaksepäin (julkaisemme MediAskeleen oman selkäjumpan lähiaikoina). Jos teet istumatyötä, edellämainittu sarja olisi hyvä tehdä kerran tunnissa, jotta selän verenkierto ja aineenvaihdunta pysyvät kunnossa. Omalle keholle sopivaan sänkyyn olisi myös hyödyllistä kiinnittää huomiota, jotta selkä saa tarvitsemansa levon optimaalisissa olosuhteissa.

Selän omat varoitusmerkit

Selkämme osaa hyvin itse varoittaa huonosta voinnistaan. Erilaiset pitkittyneet kivut ja jäykistyminen ovat merkkejä selän huonosta kunnosta. Lähes jokainen kärsii vähintään lievistä selkäkivuista elämänsä aikana, mutta kaikki kivut eivät ole vaarallisia. On tärkeätä oppia kuuntelemaan oman selän signaaleja ja tarvittaessa osata hakeutua hoitoon. Ennaltaehkäisevä hoito ja neuvonta eivät ole koskaan turhia. MediAskel ajanvaraus

Hakeudu aina akuutisti hoitoon, mikäli selkään tulee äkillinen ja selittämätön voimakas kipu.

Mikä on välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma tulee yleisimmin alaselkään, mutta myös yläselän välilevypullistumat ovat mahdollisia. Välilevyn pullistuma tarkoittaa välilevyjen välissä olevan pehmeän kudoksen pullistumista. Oireita ovat säteilevä kipu ja puutumisen tunne raajassa, jonne kipu säteilee. Jos välilevyn pullistuma tulee alaselkään, kipu säteilee tyypillisesti jalkaan. Jos välilevypullistuma tulee niskaan, kipu säteilee vuorostaan käsivarteen. Fysioterapauttisilla testeillä pystytään arvioimaan, että oireen syynä on välilevypullistuma mutta varmuuden asiaan saa magnettikuvauksen avulla. Välilevypullistuman diagnoosi ei sinänsä ole pakollinen, vaan hoito pystytään aloittamaan ilman diagnoosia. Vaikeissa tapauksissa välilevypullistuma voi vaatia leikkaushoitoa, mutta tämä on aika harvinaista.

Fysioterapialla on merkittävä rooli välilevypullistuman hoidossa, mutta myös niiden ennaltaehkäisyssä. Selän liikkuvuuden ja vahvistamiseen liittyvissä asioissa kannattaa kääntyä asiantuntevan fysioterapeutin puoleen. MediAskeleen fysioterapeutit ovat saaneet erityiskoulutuksen selän tutkimiseen ja erotusdiagnostiikkaan. Kyseinen koulutus sisältää:

  • selkäranka- ja SI-nivelperäisten oireyhtymien erotusdiagnostiikkaa,
  • selkärangan liikkuvuuden yleistä ja spesifiä manuaalista tutkimista,
  • liikehäiriöiden korjaamista ortopedisen manuaalisen terapian menetelmin, joihin lukeutuvat nivelmobilisointi, nivelstabilointi, lihasvenytykset sekä pehmytkudoskäsittelyt.

Erilaisilla liiketesteillä paikannetaan kivun lähtökohta ja pois-suljetaan kivun aiheuttajia. Kun kivun syy on selvitetty, kipua on helpompi lähteä hoitamaan. Ammattitaitoinen fysioterapeutti ei siis keskity pelkän oireen hoitamiseen, vaan selvittää aina kivun syyn.

dscf0321

Olet tervetullut MediAskeleen vastaanotolle joko fysioterapialähetteellä tai ilman. Ajanvaraus numerosta 050 5855 025 tai info@mediaskel.fi.