Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti, luupiikki, rasvapatjan ohentuminen vai hermopinne?

Nilkan voimakas taipuminen sisäänpäin (ylipronaatio) altistaa monille vaivoille. Kantapääkivut ovat yksi näistä. Ylipronaatio ja/tai matala jalkaholvi saattaa ärsyttää kantapäätä ja ylikuormittaa tai ylivenyttää jalkapohjassa olevaa kantakalvoa (plantaarifascia). Tätä kiputilaa kutsutaan plantaarifaskiitiksi. Kantakalvo alkaa kantaluun keskeltä ja kiinnittyy kaikkiin varpaisiin, yli varpaiden tyvinivel-linjan. Kantakalvo on erittäin luja rakenne ja sen tehtävänä on varpaiden ojennusliikkeen kanssa tehdä jalkaterästä jäykkä vipu kävelyn ja juoksun ponnistusvaiheeseen (windlass-mekanismi). Normaalissa kävelyssä kantapäähän kohdistuva isku vastaa kävelijän omaa painoa (tarkasti 1,2 x vartalon paino), juoksussa törmäysvoimat jalkaterän kautta ovat 3 x vartalon paino ja hypyissä, loikissa tai alamäkijuoksussa törmäysvoimat saattavat olla 4-10 x kehonpaino.

Venyäkseen kantakalvo vaatii paljon aikaa, äkillistä suurienergistä vammaa (putoaminen).

Kantapääkipujen riskiä lisää myös ylipaino, pohjelihasten kireys ja liiallinen rasitus kovalla alustalla. Ärsytys- tai tulehdustilassa oleva kantakalvo on yleensä kipeimmillään aamuisin tai pitkän paikalla istumisen jälkeen liikkeelle lähtiessä.

Kantapääkivulle altistaa myös kantapäässä ihon ja kantaluun välissä olevan rasvapatjan ohentumisen seurauksena tai säärihermon pinteen (tarsaalitunneli oireyhtymä) vuoksi. Alemman nilkkanivelen alipronaatio ts. joustopronaation ja iskunvaimennuksen väheneminen, tai puuttuminen kokonaan, kuormittaa kantapäätä normaalia enemmän ja altistaa erilaisille kiputiloille.

Kantapatja on kennomaista rasvakudosta, normaali paksuus vaihtelee 15-25 mm,  ja se on tärkeä passiivinen iskunvaimentaja kantaluun alla. Iän myötä kantapatja ohenee tai alkaa antaa myöten normaalia enemmän ja yleisimmillään ohentumista on yli 40-vuotiailla. Toispuoleisena kantapatjan ohentuminen saattaa aiheuttaa jopa alaraajapituuseroa.

Apu löytyy MediAskeleen vastaanotolta

Kaikkiin kantapäävaivoihin on apua saatavilla MediAskeleen vastaanotolla. Fysioterapeuttimme tutkivat kantapääkipujen taustalla olevat syyt ja hoitavat ne erilaisilla fysioterapiaratkaisuilla – riippuen vaivan tai kivun alkuperäisestä syystä. Hoidamme syytä, emme pelkästään oiretta.

Kantapääkipujen syy kannattaa aina selvittää. Kantapääkivut saattavat aluksi hellittää levolla, mutta jos syy on selvittämättä ja korjaamatta, oireilla on taipumus palata. Mikäli kantapääkivut johtuvat jalan virheasennoista, voidaan ne korjata yksilöllisillä tukipohjallisilla.

Älä kärsi turhaan!

Varaa aikasi alaraajatutkimukseen numerosta 0505855025